Vårfiske – före och efter leken

Artikeln är skriven av våra ambassadörer i Team Predator. Följ dem på Facebook.

 

En predatorfiskare älskar våren. Precis när vintern sakta har börjat dra sig tillbaka är det dags att ge sig ut. Allt har inte riktigt vaknat till liv än, sakta men säkert kommer du märka att aktivitetsnivån ökar för varje dag som går. Abborre, gädda och gös leker alla på våren.

Exakt när de leker påverkas av många faktorer och det är stora skillnader från vatten till vatten.

 

Förlek

Efter islossning är den allra bästa tiden för att jaga de riktigt stora exemplaren. De är kanske inte så lätta att fånga just då, men belöningen kan bli riktigt stor om du förbereder dig ordentligt och fiskar på rätt ställe för dagen.

 

Var hittar man fisken innan leken?

Gemensamt för predatorerna är att de befinner sig i en slags förberedelsefas för lek, det vill säga att de börjar så smått samlas i områden nära lekplatsen. Ofta relativt djupt. Det är en bra idé att först fundera över var potentiella lekplatser finns.

 

 

Gädda

Grunda områden med gräs/vass är typiska lekplatser för gädda. Gärna områden som är översvämmade av smältvatten. För att ge ett klassiskt exempel för gädda kan man utgå från en grund vik i söderläge. I en södervänd och grund vik värms vattnet upp snabbast då solen skiner på denna vik hela dagen.

En sådan vik är ofta att en bra plats för gäddan att leka. Utanför denna vik, där det är lite djupare, är en bra utgångspunkt för fiske. Kom ihåg att du inte nödvändigtvis behöver fiska på botten. Större gäddor tillbringar mycket tid mitt i vattenskiktet.

 

  • Fiska långsamt, men se till att du fiskar med något som rör sig lätt i låg hastighet.
  • Koncentrera dig på djupare områden nära naturliga lekområden
  • Var inte rädd för att fiska pelagiskt (pelagiskt = fisk i de fria vattenmassorna)

 

Abborre

Abborren är beroende av något att fästa romen på, som ett sjunket träd, rötter och kvistar. Du kommer därför inte nödvändigtvis att kunna plocka ut en lekplats för abborren, eftersom de ofta är gömda och mycket mer utspridda.

Abborren gillar lite varmare vatten, så du kommer ofta att kunna hitta även stora exemplar ganska grunt där solen har värmt upp vattnet några extra grader. Hård botten och strukturer är säkra utgångspunkter för var du kan hitta abborren.

  • Fiska långsamt
  • Sök nära isolerade rev och undervattensstrukturer

 

Gös

Grunda områden med sand eller stenig stenbotten är perfekta lekplatser för gösen. Leken sker när hanen gräver/bildar en lekgrop i vilken honan lägger sin rom. Hanen kommer vakta detta område och kommer att agera ganska territoriellt. Innan leken drar igång kommer du ofta att hitta gösen på botten i de djupare delarna av vattnet.

 

  • Fiska långsamt
  • Koncentrerat fiske nära botten

 

Sammanfattningsvis

Fiska långsamt och var beredd på att det inte blir mycket fisk. Du kan uppleva ett par perioder under dagen då fiskarna är aktiva, medan övriga timmar blir helt tomma.

Tidig vårfiske är svårt och tufft, men likväl den tid på året då du verkligen kan fånga dina drömmars fisk med lite tur och pannben.

 

Efterlek

Om du stöter på lekande fisk ska du låta dem vara ifred så att de kan lägga sina ägg och säkra framtida generationer.

Efter leken kommer du uppleva mycket aktiv fisk. Predatorerna ska nu fylla magsäcken igen och är riktigt hungriga.

 

Gädda

Gäddan brukar hålla sig nära lekområdet direkt efter leken eftersom det då ofta är lektid för karpen. Så småningom kommer de att röra sig ut i de fria vattenmassorna och spridas ut över vattnet.

Pelagiskt fiske är förmodligen nyckeln för att hitta de största individerna och då är en bra indikator områden med mycket betesfisk. Så kommer det alltid att vara, där det finns betesfisk finns det också rovfiskar.

 

  • Fiska med stora beten
  • Öka hastigheten
  • Efterhand mer pelagiskt fiske
  • Leta efter betesfisk

 

Abborre

Abborren rör sig relativt snabbt ut mot de friare vattenmassorna och sprider då ut sig. Men de har en hög aktivitetsnivå så det gäller att söka dem på "normala" abborrställen, såsom friliggande grynnor, hårdbotten, strukturer, uddar osv.

 

  • Sök på friliggande grynnor, hård botten, strukturer, uddar etc
  • Tillbringa inte lång tid på varje plats, om fisken är aktiv hugger den oftast på de första kasten

 

Gös

Nästan omedelbart efter att göshonan lagt sin rom kommer hon röra sig ut i de fria vattenmassorna, både längs botten och mer fritt högre upp i pelagen.

Även här är det viktigt att lokalisera betesfiskar. Göshanen kommer vakta lekgropen i några veckor och attackera allt som närmar sig gropen. Gösen är en ivrig jägare på natten, och tidigt, tidigt på morgonen.

Precis när det börjar ljusna kan du uppleva riktigt aktiva gösar, gärna lite grundare än på dagen.

 

  • Pelagiskt under dagen, grunt sent på kvällen och tidig morgon
  • Lokalisera betesfisk
  • Växla mellan några olika platser, är det ingen aktivitet kan det vara en idé att testa igen senare

 

Som med allt annat kommer lite naturligt. Det är stora variationer från vatten till vatten och det viktigaste är att lägga ner tillräckligt med tid. Lär känna ditt vatten. Det tar tid att lära känna ett nytt vatten, så tro inte att gräset alltid är grönare i ett annat vatten. Vi utforskar aldrig mer än ett nytt vatten per år.

 

Avslutningsvis några generella tips:

Ta dig ut på vattnet, d.v.s. båt, kanot, kajak, bellyboat etc., detta ökar dina chanser avsevärt. När du väl kommit ut på vattnet bör du starkt överväga att investera i ett ekolod. Det finns massor av enkla och relativt billiga modeller tillgängliga. Lär dig använda det du fiskar med, det vill säga att det är bättre att fiska effektivt med några få beten. Prioritera hellre olika färgval än antalet olika typer av beten. Förberedelse/planering är alltid väl använd tid. Studera kartor, djupkartor, satellitbilder m.m

 

Tillslut - några grundläggande tips gällande utrusning

Ska du ut och fiska gädda, abborre eller gös ska du alltid ha med dig utrustning som gör att du kan återsätta de större individerna. En lång tång, avbitare, håv och en avkrokningsmatta bör alltid finnas med. Se till att följa vattnet regler gällande minimått/antal etc så att inte bara du och jag får uppleva dessa magiska fiskar utan även generationer efter oss.