En vinterdag i gäddans täcken

 

 

 

En alldeles mystisk och kuslig dimma sträcker sig över sjöns vikar, öar, grynnor och pelagiska vidder, långt innan solens sken ger den gnistande snön liv och ljus till sin omgivning. För många är ismete en ren dröm efter en lång båtsäsong och många timmar bakom ratten. Transport mellan olika tävlingar och långa dagsresor byts nu ut mot en brassestol/karpstol vid en uppgjord eld som värmer upp under den bitande och uppfriskande kylan. Man blickar ut över det snötäckta landskapet och vipporna som står böjda över hålet som så snart linan löser ut börjar svaja i luften.

 

Ismetet, metoden som utspelar sig under vinterns tilltagande grepp, när isarna har kopplat stabilt grepp på sjöarna. En mångsidig metod som ger både helt nya och mer välbekanta vatten oändligt med möjligheter. Oavsett om det är ett vatten som är helt främmande som man aldrig har provat, som man inte har möjlighet att få i en båt eller helt enkelt inte har blivit av att prova tidigare.

 

Även om vattnet är ett hemmavatten eller en lokal sjö som man har spenderat mer tid i har ismetet stora fördelar oavsett vad man har för erfarenheter av vattnet sedan tidigare. Både till att söka av nya områden eller när det gäller att lägga tid på ett och samma område så kan ismetet vara den perfekta metoden för just detta.

 

Ismetet kan både vara vansinnigt rolig med oerhört mycket fäll på en dag men kan likväl vara en kamp mot pannbenet och att det är ”en eller inget”. Ett fiske som därför kan passa dem flesta beroende på ambition och mål. Ismetet är en metod som i det stora hela är en statisk metod, med betydelse att ett bete är utplacerat på ett och samma ställe/hål hela dagen. Det finns också dem som använder ismetet allt mer aktivt och flyttar runt sina spön under dagen och kanske till och med byter plats under samma dag. Ismetet ett perfekt avbrott från allt båtfiske och ger dem som vill fortsätta jakten på sina målfiskar även under vintern möjligheten.

 


Val av plats

 

Efter många dagars sökande i jakten på nya vatten finns det många sätt att utnyttja ismetet som metod för att lära sig vattendraget från grunden.

 

Allt ifrån fiskens beteende och jaktmönster till sjöns uppbyggnad av både fiskfauna och sjöstruktur. Som tidigare nämnt har vintern den stora fördelen till skillnad från resten av året att ge en enklare tillgång till flertalet vatten än vad man skulle kunna komma åt från tex en båt.

 

 

Ismetet öppnar upp oändligt med möjligheter och gör det med enkla medel till en oerhört effektiv dag på isen. Beroende på sjöns storlek, levnadsområden för både bytesfisk och predatorer kan man välja att lägga upp sitt fiske på olika sätt.

 

Man kan välja att täcka stora ytor som en större vik, en lång djupkant eller över en stor pelagisk djuphåla. Alternativt hålla sig i ett allt mer koncentrerat område där inte spöna sprids ut alls lika mycket. Detta fungerar i alla lägen där det är nått specifikt man ska fiska på som tex en uddspets, kring en grynna eller en liten djupkant utanför en lekvik.

 

4-6 spön lämpar sig för dem flesta situationer oavsett om man är ett gäng som är ute tillsammans eller om man kör själv. Man lär sig snabbt hur många spön som är vettigt att sätta ut just för dagen (det gäller även att följa vattnets regler i antal).  Det är aldrig fel att sätt ihop en plan, diskutera ihop platser, områden, grunt eller djupt och slutligen får en gemensam plan för det uppkommande passen.

 

Tips på isfiskeset här


Bedriva ismete

 

 

När ett tilltänkt område är valt och man har utrustat sig med behövlig säkerhetsutrustning är nästa steg att börja placera ut sina spön för att fiska av ytan så effektivt som möjligt.

 

När det gäller placeringen av betesfisken gäller det att hitta rätt plats i vattenmassan. En grundregel brukar vara att fiska högt upp, alltså att inte placera mörten för djupt. Detta lämpar sig bäst för det flesta predatorerna som simmar i våra vatten. Deras ögon är placerade för att kunna jaga uppåt, att placera betesfisken mellan 1–2 meter under isen är ett framgångsrecept i många vatten. Självklart finns undan tags fallen som istället kan ge bra resultat om man placerar betesfisken närmare botten. Det finns sjöar som dessa två taktiker fungerar olika bra och det får man allt bättre koll på ju mer tid man spenderar på samma vatten. Vid fisket närmre botten kan mäska underlätta för att locka in predatorer till betesfiskens närhet. Detta brukar helt klart lurat in dom kinkiga och svårflörtade individerna som går och stryker längs botten.

 

Vid hantering och landning av fisken så ska alltid den aktuella temperaturen tas på allvar, är det minusgrader som kan riskera att fisken kan ta skada under hanteringen ska fisken spendera så lite tid som möjligt över vattnet, detta för att skydda deras ögon samt slemskikt från att ta skada av kylan. Detta förhindrar man på bästa sätt genom att hålla fiskens ögon under vattenytan och använda sig av en landningsmatta om fisken ska upp över isen någon längre stund.

 

Köp din landningsmatta här

 


Tackel och utrustning

 

Till ismete så används ett kortare spö kring 120–140 cm ihop med en multiplikatorrulle, antingen en låg eller en högprofils rulle. Detta är en smaksak i utrustningen och det går halt klart att använda haspelrullar om man så önskar. På rullarna rekommenderas utan diskussion att lägga på nylonlina eller flourocarbon, kring 0,45 – 0,55 mm, den är inte alls lika svårhanterlig som flätlina under vinterfiske. För att linan så skonsamt och smidigt som möjligt ska kunna löpa ut från rullen när fisken väl har tagit din betesfisk och löst ut vippan är en frysplugg ett fantastiskt hjälpmedel för att inte linan ska frysa fast. Har man otur kan linan skada sig så illa att den går av direkt.

 

Hitta en lina som passar dig här

 

 

På linan riggas även ett kulbly mellan 8–16 gram för att kunna få ner betesfisken på önskat djup. Mellan kulblyt och tacklet kan antingen en pärla eller ett flötesstopp dras på linan för att skydda knuten till tacklet för att minimera skadorna på knuten. Till tackel räcker det i det flesta fall att enbart köra med en trekrok i storlek mellan 1–4 för att minimera skador på fisken samt för att enklare kunna rycka ut kroken från sin betesfisk och kunna penetrera in krokspetsen in i munnen på fisken. Som material till sina tackel så finns det en uppsjö av olika varianter, personligen använder jag främst titanium eller flourocarbon i lämplig dimension till det som man ska fiska.

 

Spöställ för att ge spöt en bra vinkel, stöd samt enkelt att placera en vippa på hållaren för att kunna identifiera ett hugg, finns i mängder av varianter att köpa. För den händige finns det även enklare varianter man kan göra själv, detta behöver ej vara något komplicera bara att det uppfyller sin funktion.

 

Viktigast när det kommer till isfiskeutrustning är oavsett vad man bedriver för fiske eller övrig aktivitet på isen alltid säkerhetsutrustning!  Isdubbar, kastlina och ett vertyg för att kontrollera tjockleken på isen tex isbill eller isspett.

 

Vid hantering av landad fisk så finns det en hel del utrustning som underlättar återutsättningen av fisken. Första och viktigaste utrustningen som ska tas med vid ismete efter gädda är det någon form av landningsmatta, en vadderad matta som skyddar fisken från att skada slemskikt, yttre delar, men även inre delar.

 

Skakar fisken skyddar mattan en stor procent av den eventuella smäll som fisken kommer åt mot isen, dessa mattor finns även som varianter som funkar för att kunna väga sin fisk i. Observera att dessa mattor alltid ska blötas ner innan landning av fisken, under hantering av fisken samt när fisken ska återutsättas i vattnet. Till avkrokning så finns ett par olika verktyg som bör användas för att kunna underlätta denna process, detta är då främst en långskaftad tång som når överallt inne i munnen på fisken för att inte riskera att en krok ska bli kvarlämnad i munnen. Har kroken en illa/dålig krokning och utgångspunkt så ska en avbitare tas med för att inte riskera större skador på fisken.

 

 

Hitta en tång som passar dig här

 

Glöm ej en korrekt mätbräda och en godkänd våg för att kunna utföra en riktig och felfri dokumentation av fisken.

 

Skitt Fiske / Timar Mathiasson