334158

Gränsfors Eggskydd

Eggskydd för yxa

Varunummer: 213287
219:-
-+
4 stk på nettlager

500:- kronor ifrån att få fri frakt

BeskrivningRecensionerFrågor & svarTillbehörAlternativerSupport
Beskrivning
Gränsfors yxor kommer med ett eggskydd av vegetabiliskt garvat läder.
 
Lädret är garvat så att det inte bryts ner av bakterier. Garvningen bevarar och förbättrar lädrets naturliga egenskaper och kan antingen göras med hjälp av naturliga växtämnen såsom bark av olika trädslag, blommor och rötter, det vill säga så kallad vegetabilisk garvning, eller genom behandling med krom, s.k. kallas kromgarvning.
 
Vegetabilisk garvning av läder har praktiserats i tusentals år. I gamla flodsamhällen kom djurskinn i kontakt med bark, löv eller frukter och förändrades på ett sätt som gjorde att skinnet inte längre ruttnade bort vid kontakt med vatten och värme. Grönsaksgarvning utförs på ungefär samma sätt idag, men med effektivare metoder. Vegetabiliskt garvat läder innehåller inga tungmetaller och är biologiskt nedbrytbart.
 
I garvningsprocessen genomgår lädret flera olika behandlingar, såsom saltning, tjockleksjustering (membran och köttrester tas bort), tvättning, fuktning, pH-neutralisering och så vidare. Lädret behandlas sedan i en stor "tvättmaskin" med naturliga garvsyror från växtriket. Detta gör att lädret hålls naturligt, blir formstabilt och får en stor patina.
 
Gränsfors Bruk köper lädret från Tärnsjö Garveri, som är ett av ytterst få garverier i Sverige som fortfarande garvar läder vegetabiliskt. Gränsfors Bruk har bestämt sig för att aldrig använda kromgarvat läder, då vi anser att det är för skadligt för miljön. Kromgarvning introducerades mot slutet av 1800-talet för att behandla läder på ett billigare sätt än vegetabilisk garvning. Kromgarvat läder innehåller spår av krom som kan vara allergiframkallande, och det är inte heller biologiskt nedbrytbart.
Recensioner
Frågor & svar
Tillbehör
Alternativer
Support
334158