393027 393027 393027

Øyo Vikingsyxa 13" 0,5 kg

Med en fin filtslida

Varunummer: 232787
734:-Kampanjpris
999:-Ordinarie pris
-+
20+ stk på nettlager

500:- kronor ifrån att få fri frakt

BeskrivningRecensionerFrågor & svarSupport
Beskrivning
Øyo Vikingyxa är en kopia av en riktig vikingayxa som hittats nära Øyos fabrik i Geilo. Man tror att den ursprungliga yxan är från strax före år 1000 och att den användes som en mångsidig yxa i hushållet.

 

Den har goda egenskaper och en funktionell form som fungerar lika bra idag som för 1 000 år sedan. Det är sant att stålkvaliteten och eggen har förbättrats avsevärt, men yxans ursprungliga egenskaper har bevarats.
 
Vikingayxan är en vacker och utmärkt vandringsyxa som tar liten plats i väskan och passar för många ändamål. Perfekt som present. Kommer i en snygg filtslida med läderdetaljer.

 

Vikt och storlek:

  • Vikt yxhuvud: 0,34 kg
  • Skaft i ask 13'', 32,5 cm.

 

Vikingayxan från Øyo på Geilo vann SOG Outdoor Award 2021!

Citat från prisutdelningen: "Juryns skäl till att utse vinnaren är följande: Detta är vår äldsta vinnare av Scandinavian Outdoor Award. Någonsin. Den här yxan från norska Øyo är faktiskt en kopia av en vikingayxa som hittades nära Øyos produktionsanläggning i Geilo. Det tros att den ursprungliga yxan användes i dagliga hushållsaktiviteter omkring år 1000!".

 

Denna lilla yxa är tillverkad av norrmannen Øyo och har designen av en 1000 år gammal norsk vikingayxa, därav namnet Øyo vikingayxa. Den mäter fina 33 cm i längd och väger knappa 545 gram, men juryn blev överraskad av det genomslag som Øyo Viking Axe levererar. "Den skar igenom stora bitar av torkad ek med stor lätthet", säger en jurymedlem.
 
"Yxhuvudet är tillverkat av robust och slitstarkt smidd stål och skaftet är av ask. Den böjda formen på handtaget förhindrar att yxan glider oavsett om du klyver små stockar eller gör tinderved för upptändning. Perfekt för bushcraft, utomhuscamping och brasor vid sjön. Juryn älskar priset också!"
 

Läs hela recensionen här (PDF som öppnas i ny flik)

Läs hela recensionen på Scandinavian Outdoor Award hemsida här (länk öppnas i ny flik)  

Scandinavian Outdoor Award

 

Testet av Jegeravisen.no december 2020

Citat från testet: "Vi är helt enkelt imponerade av vad man kan åstadkomma med detta, som först såg ut som ett prydnadsföremål. Eftersom det har ett handtag av fint trä, och ett yxhuvud som skyddas av ett fodral är denna yxa inte bara effektiv, den är också vacker att se på".
 
Med tanke på att vi okritiskt har använt detta verktyg på de flesta träslag, samt både brosk och ben, var vi oroliga för att stålet i yxhuvudet inte skulle stå emot vår användning. Efter en lång höst är den fortfarande lika effektiv.
 
Vi tror att detta kommer att vara den perfekta följeslagaren för den som vill ha en enkel och billig yxa som vandringskamrat. Vi har använt den utöver normal användning, mest för att hitta svagheter i trä och stål. Jag antar att vi inte kan säga att vi har hittat svagheter i någon av delarna."

Läs hela recensionen och se bilder här (länk öppnas i en ny flik)
 

Om Øyo:

Bröderna Øyo på Geilo har tillverkat verktyg, yxor, knivar, köksartiklar och presentartiklar i över 130 år. Kvalitet är hörnstenen i familjeföretaget, och så har det varit sedan Knut Øyo startade historien 1882.

 

Recensioner
Frågor & svar
Support
393027